Projektinė veikla

6 virėjo specialybės mokiniai iš Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro atlieka penkių savaičių darbo praktiką Danijos ZBC koledže, Roskildės mieste.

Praktika prasidėjo 2018-01-15. Taip sutapo, kad kartu su mūsų mokiniais Danijoje šiuo metu praktiką atlieka 12 mokinių iš Šiaulių profesijos rengimo centro. Abi lietuvaičių grupės apjungtos į vieną klasę. Pirmą praktikos dieną mokiniai susipažino su savo mokytojais, su mokykla, jos mokymo baze, išklausė teorijos užsiėmimus apie saugos ir higienos reikalavimus ir pradėjo praktinius užsiėmimus virtuvėje.

Mokiniai maistą gamina pagal technologines korteles. Po pamokų vakare mokiniams duodamos naujos kortelės su receptais, kuriuos jie turi išsiversti iš anglų kalbos. Kitą diena būsimi virėjai gamina įvairius Danijos virtuvės tradicinius patiekalus iš mėsos, vištienos, žuvies, jūros produktų, vaisių ir daržovių, pagardindami juos įvairiais prieskoniais- imbieru, anyžiumi, muskato riešutu, šafranu.

Jaunuoliai mokosi gaminti patiekalus iš restoranų meniu. Tradicinį pietų arba vakarienės kursą sudaro pirmas patiekalas (bet ne sriuba), pagrindinis patiekalas ir keletas garnyrų bei desertų, kurie gaminami vienas po kito ir patiekiami klientui. Sriubų danai beveik nevalgo ir kavinių bei restoranų meniu jų nėra. Už tai yra daug įvairių sumuštinių: mažų (mūsų dar vadinamų "vieno kąsnio" sumuštinių) ir tradicinių daniškų didelių sumuštinių, kuriuos danai vadina "open sandwich" ir valgo su peiliu ir šakute.

Mūsų lietuvaičių klasė yra padalinta į 5 grupes. Visos grupės gamina tą dieną vienodus patiekalus, bet skonis visų išeina skirtingas. Mokiniams yra paskelbiamas Deadline, t.y. nustatytas laikas, kuriam visi patiekalai turi būti paruošti, papuošti ir patiekti. Nustatytą valandą tos dienos mokytojas paragauja ir įvertina kiekvienos grupės patiekalų skonį bei patiekimo kokybę. Mokytojai rašo kiekvienai grupei įvertinimus. Galutinius rezultatus mokiniai sužinos tik praktikos pabaigoje. Taip pat mokytojai nori, kad mokiniai patys paragautų kiekvienos grupės pagamintą maistą, kad pajustų kiekvienos grupės ruošiamo maisto skirtumus. Gaunasi tarsi mini konkursai tarp grupių, nes kiekviena stengiasi pagaminti kaip įmanydamas geriau. Taip skatinamas komandinis darbas, mokiniai mokinami bendradarbiauti, pasidalinti tarpusavyje maisto ruošimo operacijas, kaip būna ir realioje virtuvėje.

Savaitgaliais mokiniams jau buvo organizuotos dvi ekskursijos į Kopenhagą. Mokiniai apsilankė Dinozaurų muziejuje, Akvariume "Žydroji planeta", dideliame prekybos centre, pažiūrėjo karališkos sargybos prie karaliaus rūmų pasikeitimo ceremoniją, apsilankė atrakcionų parke.

Jiems buvo organizuota ekskursiją į vieną iš brangiausių viešbučių, priklausančių Comwell tinklui. Viešbutis įsikūręs tyliose Roskildės apylinkėse, su vaizdu į jūrą ir 85 procentai jo svečių yra verslininkai, atvykstantys sudaryti sandorių ramioje ir atpalaiduojančioje aplinkoje. Šis viešbučių tinklas garsėja ir savo restoranais bei virtuvės šefais.

Įdomu tai, kad Danijoje daugelyje restoranų klientai turi labai mažai pasirinkimo. Tai, kokius patiekalus gaus klientai, yra ne jų pačių, bet virtuvės šefo pasirinkimas. Klientams tiesiog patiekiama tos dienos meniu korta ir visi jie valgo būtent tai, kas yra gaminama šią dieną. Tai šiek tiek panašu į mūsų kavinėse ir restoranuose siūlomus dienos pietus, su tokiu skirtumu, kad restorane siūlomas vienintelis pietų ir vakarienės patiekalų pasirinkimo variantas ir jokie kitokie patiekalai restorane tą dieną neruošiami. Siūlomas meniu pasikartoja kas dvi savaites. Tik jeigu klientai turi kažkokių specialių reikalavimų alergenams, siūlomas produktų pasirinkimas pakoreguojamas pagal jų pageidavimus.

Mūsų mokinius priėmė, ekskursiją po virtuvę ir viešbutį pravedė bei apie maisto ruošimo, aplinkos puoselėjimo ir atliekų tvarkymo filosofiją papasakojo aukščiausios klasės virtuvės šefas Rasmus Rasmussen, kuris prieš kelis metus laimėjo pasaulio čempiono vardą viename iš prestižinių virėjų konkursų. Viešbučio ir restorano darbuotojų moto yra: "Palikime pasaulį geresne vieta, nei radome".

Įkvėpti tokiais pavyzdžiais mokiniai dar daugiau stengiasi išnaudoti kiekvieną praktikos minutę ir įgyti kuo įmanoma daugiau patirties.

Mūsų mokyklos dvi grupeles mokytojai ypatingai giria ir pripažįsta, kad jų pagamintas maistas visada skaniausias. Vasario 6 dieną mokiniams ypatinga. Šiandien jie aptarnauja svečius. Klientai iš Roskildės bendruomenės atvyks į ZBC koledžo restoraną ir turės šventinius pietus. Paruošti jiems maistą patikėta RTVMC mokinių grupei.

Virėjo specialybės mokinių praktika atliekama pagal RTVMC įgyvendinamą Erasmus+ programos 1 pagrindinio veiksmo projektą Nr. 2017-1-LT01-KA102-035036 “Tarptautinis bendradarbiavimas, skirtas pagerinti mažiau galimybių turinčių ir neįgalių jaunuolių profesinį mokymą”.