Projektinė veikla

Vizitas Anglijoje

Gegužės 8 – 14 dienomis Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro mokytojai Raisa Bučinskienė ir Romas Elinauskas dalyvavo projekte „Profesinė mokykla visiems“ (projekto Nr. 2015-1-LT01-KA102-013223). Į Jungtinę Karalystę vyko ir Šiaulių profesinio mokymo centro, Šiaulių darbo rinkos mokymo centro bei Telšių profesinio mokymo centro atstovai – iš viso aštuoni žmonės.

Priimanti organizacija: Almond Vocational Link Ltd. Mokytojus pasitiko ir projektą koordinavo Petra Nesbit.
Plimutas – miestas, esantis pietvakarių Anglijoje, Plimo ir Tamaros upių žiotyse. Plimuto įlankoje ir yra vienas didžiausių uostų Europoje. Miestas garsus savo jūrine praeitimi. Čia yra vis dar didžiausia karinių jūrų laivyno bazė. Svarbiausios lankytinos vietos mieste yra Karališkoji tvirtovė (Royal Citadel), Devonport Royal Dockyard (Karališkų jūrų pajėgų laivų statykla) ir Barbakanas.
Į Plimutą mokytojai nuvyko gegužės 8 dieną (sekmadienį), nuo pirmadienio prasidėjo darbo savaitė. Ryte visi nuvyko į priimančią organizaciją Almond Vocacional link, kur buvo supažindinti su projekto programa, taisyklėmis. Po pietų buvo organizuota ekskursija po miesto centrą, mokytojai vaikščiojo pakrante, grožėjosi miesto vaizdais.

Kitą dieną vėl visi susirinko Almond Vocational link centre. Tą dieną mokytojai supažino su Anglijos švietimo sistema, darbu su neįgaliaisiais. Kitomis darbo dienomis lankėsi Kornvalio koledže Saltašyje, St Mark ir St John universitete, Brook Green centre, kur mokosi mokiniai, turintys įvairias negales. Turėjo galimybę pamatyti virėjų praktinio mokymo bazę, kur tuo metu vyko virėjo specialybės mokinių praktinių įgūdžių bandomasis egzaminas, pasivaišino jų pagamintais gaminiais. Vizito metu mokytojai stebėjo darbo procesą, diskutavo apie mokymo metodus, pritaikytus skirtingų gebėjimų mokiniams. Visose įstaigose buvo šiltai sutikti.
Laisvalaikio metu apsilankė Plimuto miesto muziejuje, pasivaikščiojo senamiestyje bei aptarė tai, ką patyrė vizito metu.

Išvykimas į kitą šalį duoda perspektyvų: tarptautinių mobilumo veiklų dalyviai būna priversti pritapti, susipažįsta su kitomis kultūromis, geriau pažįsta save, gali susipažinti su užsienio mokymo įstaigomis, užmezga naujus ryšius naujoms veiklos, gerina užsienio kalbą.
Esame dėkingi projekto organizatoriams už suteiktą galimybę.
Mokytoja metodininkė Raisa Bučinskienė

Vyresnysis mokytojas Romas Elinauskas